Pan via Wim Weehuizen

ONTMOETINGEN MET PAN

Wim Weehuizen  
In de herfst van 1977 ging ik in Amsterdam naar een audio-lezing met diapresentatie van R. Ogilvie Crombie [Roc] over zijn ervaringen met Pan en de natuurrijken. Hoewel dit voor mij compleet nieuw was, klonk zijn verhaal zo waarheidsgetrouw dat ik er meer over wilde weten. Roc was een oudere man, die in Edinburgh woonde, maar in de jaren 60 en 70 regelmatig in de Findhorn-gemeenschap kwam. Een groep mensen van die gemeenschap kwam in 1978 met Pasen naar Nederland en dat was het opstapje voor mijn eerste bezoek aan die gemeenschap in het noorden van Schotland. In de loop der jaren raakte ik meer vertrouwd met hun spirituele werkwijze en hun natuurbewustzijn. En in de zomer van 2007 was ik in de gelegenheid een workshop over engelen en natuurwezens te doen met Dorothy Maclean, één van de oprichters van de gemeenschap.  
 
Ik kwam na een lange vlieg- en treinreis in Findhorn aan, maar voelde na het late avondeten toch de behoefte om naar de caravan en moestuin te gaan, waar alles in 1962 begonnen is. Er hangt daar een heel liefelijke sfeer, alsof je het elfenrijk binnengaat, want er wordt daar met heel veel liefde gewerkt en tussen de groenten staan ook allerlei bloemen. Op advies van Roc is er ook een strook ongerept gelaten, zodat de natuurwezens daar een ankerpunt hebben. En het was daar dat ik voor het eerst de nabijheid van Pan ervoer. Ik stond een beetje aan de grond genageld, want het kwam totaal onverwacht. Het was een kracht die door me heen kwam, nieuw maar toch heel vertrouwd. Ik kan het eigenlijk niet goed beschrijven aan iemand die dat zelf niet ervaren heeft.Ik kan alleen maar zeggen dat mijn hart geraakt werd en de natuur meer aanwezig werd en meer glans kreeg. En dat Pan een aanwezigheid was die me vervulde.  
 
In de week van de workshop gingen we met een bus naar de Findhorn-rivier om er een plek te bezoeken, waar die in wilde stroomversnellingen door een kloof stroomt. Boven langs de rivier was een pad, waarlangs ik stroomopwaarts liep. Op een bepaald punt was er ook een pad dat naar beneden ging en ik vond het spannend er over af te dalen. Het leidde me naar de rivier en daar moest ik over dicht bemoste rotsen klauteren om verder te komen. Op dat moment, toen al mijn aandacht er op gericht was om niet uit te glijden, kwam Pan weer bij me. Hij was heel sterk aanwezig, een pure natuurkracht, die alles omhulde. Ik merkte dat mijn hart nog verder was opengegaan en toen ik me op de bomen richtte, had ik een diep gevoelscontact met hen, wat me helemaal tot tranen toe ontroerde. Ik had echt het gevoel een andere werkelijkheid te zijn binnen gegaan, die me veel dieper vanuit mijn hart met de natuur verbond.
 
De week daarop gingen we opnieuw naar de Findhorn-rivier en deze keer besloot ik stroomafwaarts te lopen. Ik ging eerst een bruggetje over dat over een zijstroompje lag en opeens voelde ik dat er naast me een elf was gekomen, wat ze in Schotland een hoge elf noemen. We liepen samen in de richting van de rivier, waar het voorbij de stroomversnellingen was en het water alleen nog maar rondcirkelde. Maar in die werveling voelde ik de betoverende aanwezigheid van de waterelfen en dat fascineerde me zo dat ik daar een hele tijd bleef staan kijken. Uiteindelijk liep ik toch verder en richtte me weer op de bomen. Ik raakte een beuk aan en op dat moment voelde ik een gevoelscontact met alle beuken van die soort door middel van hun overlichtende engel ofwel deva. Ook dit was een wonderbaarlijke ervaring, die me door Pan geschonken werd.   
 
Eind 2009 werd alles wat Roc over Pan doorgegeven had op een CD met boek door de Findhorn Press heruitgegeven onder de titel Encounters with Pan and the Elemental Kingdom. Ik bestelde het meteen, maar het duurde lang voordat het kwam. Ik kreeg door dat het er op een bepaalde avond zou zijn, maar dat was niet het geval. De volgende morgen echter, toen ik in meditatie zat, voelde ik duidelijk dat Pan bij me in mijn huiskamer was. Ik besefte dat het toch was aangekomen en vond het inderdaad. Innerlijk wist ik dat ik nu echt iets met Pan moest.

BOODSCHAP VAN PAN
Ik ben de kracht die de engelenwezens verbindt met de aarde. Mijn rijk is dat van de natuurwezens, die alle lichtdraden tot vormen weven, tot wat zich als natuur aan jullie mensen manifesteert. Mijn werkzaamheid ligt in het doordringen van de natuur met mijn levenskracht, die op een hoger niveau de bezieling krijgt van de engelenwezens, in het bijzonder door Diganda, die zich zo sterk verbonden heeft met jullie aarde. Mijn levenskracht omvat alles wat in de natuur opgroeit en bloeit en jullie harten met liefde vervult. Als je met mij contact maakt, gaat de etherische wereld voor je open en ga je een andere werkelijkheid binnen met je hart. Alles vibreert daar met liefde.
 
Ik zag Diganda eerst als de engel van de aarde, zoals je ook landschapsengelen hebt, maar daarin werd ik gecorrigeerd. Diganda werkt wel vanuit de astrale wereld, maar ze komt vanuit veel hogere dimensies. De werkzaamheid van Pan in de etherische wereld geeft meer ruimte voor vrije keuzes aan de natuurwezens, dan vanuit alleen de astrale wereld en de engelen mogelijk zou zijn. Diganda werkt volkomen vanuit de goddelijke oerpatronen en Pan brengt die via de natuurwezens over op het fysieke, aardse vlak, maar in dat proces is er wel ruimte voor vrije creativiteit.

 

 
Afbeelding invoegen
 
NIEUWE BOODSCHAP VAN PAN  
Ik was in het volkstuinhuisje van een vriendin,toen ik na het lezen in een boek over Findhorn
de heel sterke aanwezigheid van Pan voelde
en deze nieuwe boodschap van hem doorkreeg. 
 
De poorten naar de zon zijn geopend
en de etherische velden worden door haar licht gerevitaliseerd.
Grote kosmische stromen golven over en door de aarde
en de natuurrijken worden van nieuwe kracht voorzien.  
 
Mijn rijk wordt weer in de luister hersteld,
die vroegere volken kenden, zoals de Indianen.
Ik heers over de hele aarde en mijn koninklijke macht komt terug
en geeft de hele natuur een kracht, die ze lang niet gekend heeft.

De mensheid kan in botsing komen met die kracht,
als zij die niet begrijpt en in zich opneemt,
want ik ga voorbij alle voorstellingen
die de mensheid zich van de natuur gemaakt heeft.
Ik ben de primaire levensstroom die alles in de natuur bezielt
en die zich krachtiger wil uiten dan lange tijd gebeurd is. 
 
Stem je af op mijn kracht, zodat je die kunt aanwenden
voor de harmonische samenwerking met de natuur,
voor het werken in moestuinen, voor de heelheid van het al.  
 
Weet dat grote dingen staan te gebeuren.
Mijn hand zal die mensen leiden, die zich op mij [Pan] afstemmen,
die zich afstemmen op de meest krachtige stroom,
die de aarde kent,op de pure vitaliteit van het leven door alle natuurrijken heen.  

Ik ben Pan, ik sta jullie bij, ik bescherm de aarde.  
[doorgegeven op vrijdag 14-10-2016 voorafgaand aan de Volle Maan op de as Weegschaal-Ram]